Švestkový dort s ořechy
Suroviny
- 50 g Mandle
- 100 g Cukr krupice
- 150 g Ořechy vlašské
- 20 g Máslo čerstvé
- 75 g Cukr krupice
- 20 g Cukr krupice
- 40 g Kokos - mletý (Kopra)
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Skořice celá
- 1 ks Hřebíček
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 plátek Želatina
- 0.25 l Voda pitná
- 0.5 l Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Švestky
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 334 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 24 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 174.7 mg
- Draslík 186 mg
- Vláknina 7666.5 mg
- Vitamín A 7666.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.2 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si namočíme 4 plátky želatiny podle návodu.
-
2
Pak upečeme dortový korpus: v míse utřeme do pěny 6 žloutků se 100 g cukru a vanilkovým cukrem. Potom k utřeným žloutkům vmícháme 150 g mletých vlašských ořechů, lžíci rumu, 40 g strouhanky a tuhý sníh vyšlehaný z 6 bílků. Vše dobře promícháme, dáme do dortové formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30-35 minut dozlatova. Upečený hotový dortový korpus pak necháme vystydnout.
-
3
Mezitím si omyjeme a vypeckujeme švestky a půlky švestek dáme vařit spolu se 75 g cukru, hřebíčkem a celou skořicí a vaříme pod pokličkou doměkka (asi 15 minut), ale nesmíme je převařit. Vody (přibližně 1/4 litru) by mělo být jen tolik, aby švestky byly zakryté. Potom je sítkem vytáhneme, odložíme na talíř a do vzniklé šťávy zamícháme 30 g bramborového škrobu rozmíchaného v trošce vody, promícháme a krátce povaříme do zhoustnutí. 15 ks švestek si odložíme stranou na ozdobení a ostatní vrátíme do uvařeného sirupu a necháme vychladnout.
-
4
Ušleháme si 1/2 litru sladké smetany, kterou smícháme s 20 g cukru a namočenou želatinou. Vychladlý dort rozřízneme vodorovně v polovině a na spodní polovinu navršíme švestkovou směs, na ni dáme šlehačkovou směs (ze které si necháme stranou asi 1/4 na potření dortu).Šlehačku zakryjeme druhou částí korpusu a celý dort potřeme zbylou šlehačkou, do které jsme přimíchali vanilkový cukr. Okraj dortu posypeme strouhaným kokosem, a povrch dortu ozdobíme půlkami švestek a celými mandlemi.
-
5