Melomakarona - vánoční dezert

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Cukr krupice
  • 200 g Med včelí
  • 150 g Cukr krupice
  • 750 g Mandle
  • 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 75 g Ořechy vlašské
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 dl Olej sezamový
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 dl Martell cognac
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1928 kcal
  • Sacharidy 210 g
  • Tuky 105 g
  • Sodík 5 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 119 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1082.5 mg
  • Vláknina 41812.7 mg
  • Vitamín A 41812.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.1 mg
  • Vitamín E 33.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse si vymícháme 2 dl oleje se šťávou z jednoho pomeranče, 1 dl koňaku a 150 g cukru. Do této směsi postupně zapracujeme hladkou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, dáme ho na pomoučený vál a rozdělíme na díly velikosti vejce. Každý díl rozválíme na dlouhý oválek dlouhý přibližně 7 cm a vysoký 3 cm (má tvar podobný dalamánku). Všechny kousky poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Je třeba, aby kousky byly dostatečně daleko od sebe. Pečeme je v troubě předehřáté na 175°C přibližně 30 minut dozlatova.

  • 2

    Během pečení svaříme 2 dl vody, 200 g medu s 200 g cukru při mírné teplotě, čímž nám vznikne hustý sirup. Tím polijeme melomakarony přibližně 10 minut před dopečením.

  • 3

    Upečené a polité melomakarony posypeme posekanými mandlemi s ořechy a necháme vychladnout. Servírujeme například k černé kávě či vínu.

Komentáře k receptu