Chleba s dýní a kořením
Suroviny
- 115 g Máslo čerstvé
- 85 g Mléko odtučněné sušené
- 625 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 55 g Ořechy vlašské
- 350 g Cukr krupice
- 170 g Dýně sterilovaná
- 250 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 2 polévková lžíce Droždí sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1314 kcal
- Sacharidy 222 g
- Tuky 36 g
- Sodík 304 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 34.5 mg
- Draslík 228.2 mg
- Vláknina 18175.6 mg
- Vitamín A 18175.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme tukem.
-
2
V míse smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát. Samostatně smícháme všechno koření: hřebíček, nové koření, skořici a zázvor.
-
3
Do drožďové směsi přimícháme mléko, kompotovanou, případně dušenou dýni, sůl, 115 g cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce ze směsi koření a po částech prosátou mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a necháme v míse zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme stejné kuličky velikosti pingpongového míčku.
-
4
Zbytek cukru smícháme se zbytkem koření. Každou kuličku namočíme ve zbylém másle a obalíme směsí koření a cukru. Poté kuličky vkládáme po vrstvách do bábovkové formy, každou vrstvu posypeme sekanými ořechy a těsto necháme opět vzejít.
-
5
Vykynutý chleba pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180°C do zezlátnutí. Upečený chléb necháme dalších dvacet minut dojít ve vypnuté troubě. Na mřížce ho necháme vychladnout.