Baklava na řecký způsob
Suroviny
- 200 g Cukr krupice
- 50 g Cukr krupice
- 80 g Strouhanka
- 500 g Ořechy vlašské
- 250 g Máslo čerstvé
- 50 g Pistácie
- 1000 g Listové těsto
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 1 ks Citrony
- 0.5 ks Citrony
- 1.5 dl Med včelí
- 3 dl Voda pitná
- 1 dl Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 725 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 53 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 37.5 mg
- Draslík 197.8 mg
- Vláknina 7974.1 mg
- Vitamín A 7974.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Baklava je velmi sladký zákusek s ořechy. Potřebujeme k němu 2 balíčky listového těsta nebo řecké těsto Fillo, které se dá zakoupit v některých obchodech.
-
2
V hrnci si rozehřejeme 1 dl tekutého medu s 50 g cukru, když je rozpuštěný, přidáme k němu 500 g posekaných vlašských ořechů, 80 g strouhanky, 1/2 lžičky rozdrceného hřebíčku, 1 lžičku skořice, nastrouhanou kůru z 1 citronu (chemicky neošetřeného), vše dobře promícháme, odstavíme z plotny a zakryjeme pokličkou, aby směs zůstala teplá. Pomyslně tuto směs rozdělíme na 5 dílů. Na rozehřáté plotně rozpustíme v menším hrnci máslo.
-
3
Připravíme si hluboký pekáč a vymažeme ho rozpuštěným máslem.
-
4
2 balíčky listového těsta (lepší je orig. těsto Fillo) rozdělíme na 20 kusů. Postupně na vále pod každý kousek podsypeme mouku a každý rozválíme na velmi tenký, až průhledný obdélník podle rozměru pečícího plechu.
-
5
Položíme na plech první list těsta, pomažeme ho rozpuštěným máslem, položíme druhý list těsta, zase pomažeme máslem, takto navršíme 5 vrstev listového těsta na sebe. Na ně naneseme a rozmažeme první díl teplé ořechové směsi, zakryjeme listem těsta, pomažeme máslem, zakryjeme druhým listem těsta, pomažeme máslem a rozmažeme další část ořechové směsi. Toto opakujeme do doby, až vše zakončíme 5 vrstvami listového těsta. Důležité je každou vrstvu dobře pomazat máslem.
-
6
Syrový koláč nařežeme ostrým nožem na porce (16 porcí), krájíme asi jen do poloviny výšky těsta a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme při 160°C dozlatova přibližně 45-60 minut.
-
7
Během pečení si připravíme sirup na polevu: v hrnci si rozpustíme 3 dl vody s 1,5 dl medu, 200g cukru a přidáme nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Mícháme a vaříme do konzistence lehkého sirupu, přecedíme ho, a když je baklava upečená, vytáhneme ji z trouby, celou polijeme teplým sirupem, posypeme rozsekanými pistáciemi a necháme ji do druhého dne zatuhnout. Až pak ji nakrájíme na předem označené porce a podáváme.