Švestkové lokum

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 40

Suroviny

  • 0.5 kg Ořechy vlašské
  • 5 kg Švestky
  • 2.5 kg Cukr krupice
  • 6 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 390 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 80 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 252.7 mg
  • Vláknina 5175 mg
  • Vitamín A 5175 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Švestky omyjeme, vypeckujeme, pokrájíme a dáme do hrnce. Za častého míchání je dusíme pod pokličkou do doby, až budou rozvařené, potom je propasírujeme a v druhém hrnci smícháme s cukrem. Vaříme znovu při mírné teplotě za častého míchání až do hustého pyré. Před dovařením vsypeme do švestkové kaše ořechy a odstavíme z plotny.

  • 2

    Na plech dáme pečící papír, který pomažeme olejem, pyré na něj

  • 3

    rovnoměrně rozetřeme do výšky 2 cm. Nepečeme, ale necháme usušit.

  • 4

    Usušené švestkové lokum pokrájíme na kostky, obalíme v práškovém cukru, uložíme do papírových krabic a uskladníme na suchém, chladném místě.

  • 5

    Je důležité, aby byly uskladněny v papírových krabicích - nekazí se, protože takto lokum "dýchá".

Komentáře k receptu