Švestkové lokum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 390 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 9 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 252.7 mg
- Vláknina 5175 mg
- Vitamín A 5175 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Švestky omyjeme, vypeckujeme, pokrájíme a dáme do hrnce. Za častého míchání je dusíme pod pokličkou do doby, až budou rozvařené, potom je propasírujeme a v druhém hrnci smícháme s cukrem. Vaříme znovu při mírné teplotě za častého míchání až do hustého pyré. Před dovařením vsypeme do švestkové kaše ořechy a odstavíme z plotny.
-
2
Na plech dáme pečící papír, který pomažeme olejem, pyré na něj
-
3
rovnoměrně rozetřeme do výšky 2 cm. Nepečeme, ale necháme usušit.
-
4
Usušené švestkové lokum pokrájíme na kostky, obalíme v práškovém cukru, uložíme do papírových krabic a uskladníme na suchém, chladném místě.
-
5
Je důležité, aby byly uskladněny v papírových krabicích - nekazí se, protože takto lokum "dýchá".