Žemličky z celozrnné mouky
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná celozrnná
- 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 175 ml Mléko - podmáslí
- 65 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.25 kávová lžička Soda jedlá
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 13 g
- Sodík 250 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 74.8 mg
- Draslík 38.6 mg
- Vláknina 12341 mg
- Vitamín A 12341 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vymažeme tukem.
-
2
V míse smícháme sušené droždí s vlažnou vodou, cukrem a necháme je rozpustit. Poté přidáme celozrnnou mouku se sodou, změklé máslo, sůl a tolik hladké mouky, abychom vymíchali tuhé těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka. Z vypracovaného těsta utvoříme dvanáct žemliček, které dáme na plech vykynout do dvojitého objemu.
-
3
Troubu předehřejeme na 200°C, žemličky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi dvacet minut. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.