Žemličky z celozrnné mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 175 ml Mléko - podmáslí
  • 65 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.25 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 435 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 250 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 74.8 mg
  • Draslík 38.6 mg
  • Vláknina 12341 mg
  • Vitamín A 12341 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vymažeme tukem.

  • 2

    V míse smícháme sušené droždí s vlažnou vodou, cukrem a necháme je rozpustit. Poté přidáme celozrnnou mouku se sodou, změklé máslo, sůl a tolik hladké mouky, abychom vymíchali tuhé těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka. Z vypracovaného těsta utvoříme dvanáct žemliček, které dáme na plech vykynout do dvojitého objemu.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200°C, žemličky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi dvacet minut. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly.

Komentáře k receptu