Plaka
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 500 g Cibule
- 100 g Mrkev kořen
- 450 g Rajčata
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1 ks Citrony
- 4 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 0.5 l Voda pitná
- 0.13 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Candát obecný
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 5.5 polévková lžíce Sůl
- 5 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 276 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 5 g
- Sodík 2781 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 592.3 mg
- Vláknina 12665.8 mg
- Vitamín A 12665.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Candáta nebo kapra očistíme, vykucháme, omyjeme, celého posolíme, pokapeme citronem a odložíme na mísu.
-
2
Připravíme pekáč vymazaný olejem. Zeleninu očistíme a omyjeme. V pánvi rozehřejme olej, cibuli pokrájenou na kolečka osmažíme na oleji dozlatova, přidáme k ní nahrubo nastrouhanou mrkev a celer, promícháme a při mírné teplotě dusíme pod pokličkou.
-
3
Mezitím omytá rajčata rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část spaříme, oloupeme a pokrájíme na malé kostky, které přidáme k mrkvi s celerem a spolu dusíme. Druhou polovinu rajčat nakrájíme na kolečka a odložíme na misku. K podušené zelenině přimícháme hladkou mouku, mletou pálivou papriku, nasekaný česnek, sůl, pepř, bobkový list a přilijeme vodu. Vše promícháme a spolu dusíme asi 10 minut.
-
4
Dušenou zeleninu dáme do zapékací mísy, na ni položíme candáta, na kterého položíme plátky rajčat, pokapeme je olejem, posypeme strouhankou a cukrem, zakryjeme pokrývkou a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 45 minut. Během pečení zeleninu s rybou podléváme vodou a výpekem.
-
5
Candáta se zeleninou můžeme podávat i studeného.