Květák po řecku
Suroviny
- 15 g Celer - nať
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Pórek
- 50 g Fenykl sladký - hlíza
- 30 g Čekanka
- 10 g Tymián čerstvý
- 5 g Koriandr čerstvý
- 10 g Fenykl čerstvý
- 15 g Petržel kudrnka
- 200 ml Olej olivový
- 1500 ml Voda pitná
- 3 ks Citrony
- 1 ks Květák
- 1 ks Bobkový list
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 34 g
- Sodík 151 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 691.3 mg
- Vláknina 13508.7 mg
- Vitamín A 13508.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 127.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme vodu, olej, citronovou šťávu ze 3 citronů, osolíme, opepříme, přisypeme koriandr, petrželku, celerovou nať, 1 snítku tymiánu a 1 bobkový list. Přivedeme k varu.
-
2
Květák rozdělíme na růžičky, vložíme do vroucí marinády a povaříme 4 minuty. Scedíme, marinádu nevyléváme, budeme ji ještě potřebovat.
-
3
Celer a fenykl pokrájíme na silnější proužky, pórek na kolečka, listy čekanky posekáme. Vložíme také do vroucí marinády a vaříme 8 minut.
-
4
Po uvaření přisypeme růžičky květáku do horké marinády a s ostatní zeleninou necháme v tekutině chladnout. Vychladlou zeleninu scedíme a podáváme jako salát.