Artyčoky na řecký způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 15 g Celer - nať
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Pórek
  • 50 g Čekanka
  • 15 g Tymián čerstvý
  • 5 g Koriandr čerstvý
  • 50 g Fenykl čerstvý
  • 15 g Petržel kudrnka
  • 200 ml Olej olivový
  • 1200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Citrony
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 kg Artyčoky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 456 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 467 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1429.7 mg
  • Vláknina 43313 mg
  • Vitamín A 43313 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 87.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vybereme menší artyčoky, máme-li větší nevadí, po úpravě je rozčtvrtíme. Artyčoky hlavně dobře očistíme a seřízneme dřevnatou část.

  • 2

    Vyrobíme si horkou marinádu. Do horké vody přilijeme olej, vymačkáme šťávu z citronů, osolíme, opepříme, přidáme koriandr, celerovou nať, petrželku, tymián a bobkový list.

  • 3

    Artyčoky vložíme do marinády a necháme nejméně 1/2 hodiny vařit. Stáhneme z ohně a necháme v marinádě vychladnout. Scedíme a necháme okapat. Nyní větší kousky artyčoků pokrájíme. Marinádu budeme ještě potřebovat.

  • 4

    Celer, fenykl, čekanku a pórek nakrájíme na proužky a uvaříme v marinádě jako artyčoky. Vaříme pouze 10 minut. Po vychladnutí je přidáme k artyčokům a podáváme jako salát.

Komentáře k receptu