Artyčoky na řecký způsob
Suroviny
- 15 g Celer - nať
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Pórek
- 50 g Čekanka
- 15 g Tymián čerstvý
- 5 g Koriandr čerstvý
- 50 g Fenykl čerstvý
- 15 g Petržel kudrnka
- 200 ml Olej olivový
- 1200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Citrony
- 1 ks Bobkový list
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 kg Artyčoky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 456 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 34 g
- Sodík 467 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1429.7 mg
- Vláknina 43313 mg
- Vitamín A 43313 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vybereme menší artyčoky, máme-li větší nevadí, po úpravě je rozčtvrtíme. Artyčoky hlavně dobře očistíme a seřízneme dřevnatou část.
-
2
Vyrobíme si horkou marinádu. Do horké vody přilijeme olej, vymačkáme šťávu z citronů, osolíme, opepříme, přidáme koriandr, celerovou nať, petrželku, tymián a bobkový list.
-
3
Artyčoky vložíme do marinády a necháme nejméně 1/2 hodiny vařit. Stáhneme z ohně a necháme v marinádě vychladnout. Scedíme a necháme okapat. Nyní větší kousky artyčoků pokrájíme. Marinádu budeme ještě potřebovat.
-
4
Celer, fenykl, čekanku a pórek nakrájíme na proužky a uvaříme v marinádě jako artyčoky. Vaříme pouze 10 minut. Po vychladnutí je přidáme k artyčokům a podáváme jako salát.