Domácí žemle z bramborového těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 20 g Droždí
  • 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Brambory vařené ve slupce
  • 350 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 5 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • 2 polévková lžíce Mák mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 362 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 170 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 49.1 mg
  • Draslík 181.6 mg
  • Vláknina 7564.2 mg
  • Vitamín A 7564.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku vsypeme do mísy, osolíme, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj droždí a cukr rozpuštěné ve 350 ml vlažné vody. Vmícháme trochu mouky a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Uvařené, oloupané brambory prolisujeme a spolu s vejcem a olejem vmícháme do kvásku. Necháme znovu kynout. Potom těsto prohněteme a necháme kynout dál, dokud nenabude do dvojnásobného objemu.

  • 3

    Z těsta vytvarujeme žemle, urovnáme je na plech, potřeme bílkem a posypeme sezamem a mákem.

  • 4

    Žemle pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Komentáře k receptu