Plněné lilky Imám Bayildi
Suroviny
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Kmín římský
- 2 ks Cibule
- 2 ks Lilek
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Hrozinky
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 141 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 3 g
- Sodík 487 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 886.2 mg
- Vláknina 16484.2 mg
- Vitamín A 16484.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky podélně rozpůlíme a vydlabeme tak, že v nich zůstane dužnina silná zhruba 5 mm. Vydlabanou dužninu nadrobno nakrájíme, vložíme na síto, posypeme solí a necháme 30 minut odležet. Poté pod studenou tekoucí vodou opláchneme a osušíme papírovými utěrkami.
-
2
Na velké pánvi zahřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a při střední teplotě ji za častého míchání opečeme doměkka. Přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání pečeme další 2 minuty.
-
3
Přidáme rajčata, dužninu z lilků, hrozinky, nadrobno nakrájenou petrželku, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, skořici, kmín a cayenský pepř. Podle chuti osolíme a opepříme. Za občasného míchání zvolna 20 minut vaříme, dokud směs nezhoustne.
-
4
Hotovou směsí naplníme vydlabané lilky tak, aby vydlabané místo mírně přesahovala. Naplněné lilky rozložíme do zapékací misky a pokapeme olivovým olejem.
-
5
Zapékací misku přikryjeme alobalem a pečeme 45-50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Zapečené lilky podáváme ozdobené snítkami petrželky, chlazené i horké. Vhodnou přílohou je šafránová rýže.