Višňová očka
Suroviny
- 170 g Mandle
- 115 g Cukr moučkový
- 170 g Máslo čerstvé
- 250 g Džem višňový
- 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 kávová lžička Mandle plátkové
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 820 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 47 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 40.8 mg
- Draslík 254.9 mg
- Vláknina 10570 mg
- Vitamín A 10570 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 8.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pečení oček si připravíme dva plechy, které vyložíme pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na teplotu 170°C.
-
2
Mandle jemně umeleme s 3 lžícemi odvážené mouky. V míse rozšleháme do pěny změklé máslo s cukrem, přidáme strouhanou kůru z jednoho citronu, vanilkový cukr, mleté mandle, zbylou mouku a vypracujeme těsto. Z něj utvoříme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladničce odpočinout asi 1 hodinu. Poté si těsto rozdělíme na čtyři díly. Z nich postupně na pomoučeném vále vyvalujeme těsto o síle cca 3 milimetry a vykrajujeme vlnitým vykrajovátkem kolečka. U poloviny z nich vykrojíme střed. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a sypeme pokrájenými lupínky oloupaných mandlí. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut, až mají kolečka zlatavou barvu.
-
3
Višňový džem necháme v rendlíku přejít varem s citronovou šťávou. Po vychladnutí jím potíráme vychladlá kolečka, která poté spojíme vždy jedno plné a jedno vykrojené.