Vinné listy plněné rýží a pistáciemi
Suroviny
- 250 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Pistácie
- 70 g Rýže loupaná
- 250 g Vinné listy
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 3 ks Máta
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 4 dl Voda pitná
- 1 dl Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 41 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 489 mg
- Vláknina 19790.9 mg
- Vitamín A 19790.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.4 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Drobně nakrájenou cibuli na oleji zesklovatíme. Přidáme k ní dobře opranou rýži a krátce osmahneme. K rýži přidáme nasekané pistácie, jemně nakrájenou zelenou petrželku, mátu, nasekaný kopr, pepř, cukr a sůl. Promícháme, zalijeme 2 dl teplé vody a vaříme 10 až 15 minut. Směs necháme vychladnout.
-
2
Mladé vinné listy ponoříme do horké vody - spaříme je a scedíme.
-
3
Několik vinných listů dáme na dno hrnce. Na každý zbývající vinný list položíme lžíci vychladlé směsi tak, že ji dáme k jednomu kraji listu a ostatní postranní okraje přehneme přes náplň a pečlivě zavineme.
-
4
Vinné závitky poskládáme jeden vedle druhého na listy v hrnku, pokapeme je rozpuštěným máslem, přidáme citrónovou šťávou a zalijeme 2 dl teplé vody. Dusíme pod pokličkou 40 minut.
-
7
-
10