Chléb ze sladkých brambor
Suroviny
- 7 g Droždí sušené
- 60 g Máslo čerstvé
- 80 g Mouka pšeničná - Semolina
- 230 g Mouka žitná bílá
- 230 g Brambory sladké (Batáty)
- 150 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 17 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 184 mg
- Vláknina 13016.5 mg
- Vitamín A 13016.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Batáty očistíme, omyjeme, pokrájíme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a vaříme 20 minut. Scedíme a překlopíme do mísy. Brambory šťouchadlem dobře rozmačkáme.
-
2
Ve vlažné vodě rozmícháme med, olej, pomerančovou šťávu a přilijeme k bramborám. Přisypeme 3/4 mouky, přidáme droždí, skořici a vypracujeme těsto. Necháme odpočívat asi 10 minut.
-
3
Máslo nakrájíme na kousky a spolu se zbylou moukou zapracujeme do těsta. Těsto dobře uhněteme, aby se všechny suroviny spojily. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
-
4
Těsto nandáme do formy, kterou jsme předem vymazali máslem.
-
5
Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě 60 minut.
-
6
Podáváme s marmeládou, šlehačkou a čerstvým ovocem.