Grilované sardinky se zálivkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2712 kcal
- Sacharidy 141 g
- Tuky 224 g
- Sodík 325 mg
- Bílkoviny 138 g
- Uhlovodany 141 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 2654.3 mg
- Vláknina 19710.6 mg
- Vitamín A 19710.6 mg
- Vitamín B6 2.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 237 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Suroviny na přípravu zálivky, tj. panenský olivový olej, šalotky nakrájené na kolečka, nastrouhanou kůru z 1 citronu, asi 4 lžíce citronové šťávy, bez semínek a nadrobno nakrájenou červenou chilli papričku, drobně pokrájený stroužek česneku, sůl a pepř podle chuti dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepeme.
-
2
Ze sardinek odstraníme hlavy a vykucháme je. Ryby opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme papírovými utěrkami.
-
3
Na grilovací plech rozprostřeme alobal lesklou stranou navrch. Pokapeme jej trochou olivového oleje, aby se sardinky nepřichytily. Na alobal rozložíme v jedné vrstvě sardinky, potřeme je připravenou zálivkou a dáme pod rozehřátý gril na 1,5 minuty opéct.
-
4
Ryby otočíme, opět potřeme zálivkou a opět 1,5 minuty grilujeme. Maso musí být křehké.
-
5
Zbývající zálivku přelijeme do zapékací mísy, vložíme do ní ogrilované ryby, které v zálivce ještě obrátíme, aby byly dobře potřené, a necháme vychladnout. Poté přikryjeme potravinářskou folií a necháme alespoň 2 hodiny uložené v lednici.
-
6
Sardinky i se zálivkou servírujeme rozložené na míse, ozdobené petrželkou a kousky citronu.