Ledová polévka gazpacho
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 255 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 11 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 733.7 mg
- Vláknina 7431.3 mg
- Vitamín A 7431.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme nahrubo. Dvě červené papriky rozpůlíme, odstraníme semínka i dužninu a nahrubo pokrájíme.
-
2
Papriky, rajčata (oloupaná, zbavená semen a nakrájená na kostky), okurku, 4 lžíce olivového oleje a vinný ocet rozmixujeme, podle chuti osolíme a opepříme. Směs přendáme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a uložíme nejméně na 4 hodiny do lednice.
-
3
Těsně před podáváním si připravíme česnekové krutony. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme rozpůlený stroužek česneku a opékáme přibližně 2 minuty. Česnek z pánve vyjmeme, na stejném oleji do zlatova osmahneme kostičky chleba zbaveného kůrek. Kostičky z pánve vysypeme na papírovou utěrku, kterou z nich odsajeme přebytečný tuk. Zlehka posypeme mořskou solí. Pokud krutony hned nepoužijeme, uložíme je do dobře uzavřené nádoby.
-
4
Suroviny na ozdobu – na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku (zbavené semen), malou okurku a jarní cibulku – připravíme spolu s česnekovými krutony na talířky. Polévku podle potřeby dochutíme, do misek vložíme kostky ledu, přelijeme je polévkou a ihned podáváme.