Makovec z bulguru
Suroviny
- 200 g Mák mletý
- 50 g Cukr ovocný - Fruktoza
- 200 g Bulgur
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sirup citronový
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 hrst Ořechy vlašské
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Hřebíček mletý
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 24 g
- Sodík 103 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 372.7 mg
- Vláknina 20702.1 mg
- Vitamín A 20702.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bulgur nasypeme do sítka, propláchneme pod tekoucí vodou
-
2
a překlopíme do hrnce. Podlijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut.
-
3
Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků.
-
4
Žloutky vložíme do mísy, k nim přilijeme med s fruktózou
-
5
a rozšleháme. Při šlehání postupně přidáme 4 lžíce horké vody.
-
6
Do takto vzniklé pěny přilijeme olej a přisypeme mák. Ochutíme špetkou skořice a hřebíčku, zakápneme citronovým sirupem. Vařečkou důkladně promícháme. Přimícháme vychladlý bulgur a sníh, který jsme si našlehali z bílků a 2 lžic studené vody. Těsto nalijeme na plech, ozdobíme ořechy a pečeme při střední teplotě 60 minut.
-
7
Podáváme vychladlé a nakrájené na kostky.