Čočková pomazánka s pažitkou
Suroviny
- 120 g Cibule
- 100 g Čočka jedlá
- 60 g Jáhly - loupané proso
- 80 g Pažitka
- 800 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Zelenina kořenová
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 2 kávová lžička Hořčice
- 0.5 kávová lžička Estragon
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 156 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 5 g
- Sodík 139 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 273.9 mg
- Vláknina 13578.5 mg
- Vitamín A 13578.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Namočenou čočku scedíme, vsypeme do hrnce, přidáme vodu a přivedeme k varu. Přisypeme sušený estragon, lžičku sušené kořenové zeleniny a bazalku. Osolíme a vaříme 45 minut.
-
2
V jiném hrnci vaříme asi 20 minut jáhly. Scedíme a nesolíme.
-
3
Vychladlou čočku vsypeme do mixéru, přidáme kmín, cibuli a hořčici. Mixujeme do hladka. Přikapáváme olivový panenský olej, vinný ocet a postupně přisypáváme jáhly.
-
4
Nakonec vmícháme do pomazánky sekanou pažitku a osolíme.
-
5
Podáváme s pečivem.