Thajský salát s plody moře
Suroviny
- 450 g Mušle slávky
- 120 g Sójové výhonky
- 120 g Zelí čínské
- 350 g Olihně
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 kávová lžička Olej sezamový
- 1 kávová lžička Omáčka sojová světlá
- 0.5 ks Cibule
- 8 ks Krevety tygří - loupané
- 1 ks Chilli paprička
- 0.5 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1716 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 56 g
- Sodík 1986 mg
- Bílkoviny 492 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 2335.4 mg
- Draslík 859.2 mg
- Vláknina 2653.8 mg
- Vitamín A 2653.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.9 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme pod pokličkou 3-4 minuty vydrhnuté a byssových vláken zbavené slávky. Občas hrncem potřeseme a slávky, které se neotevřou ani po 4 minutách, vyhodíme. Slávky necháme vychladnout a v tekutině, ve které se vařily, povaříme 5 minut na mírném ohni velké krevety, přidáme olihně, vaříme další 2 minuty, plody moře vyjmeme děrovanou naběračkou, ponoříme je do studené vody, necháme je okapat a tekutinu, ve které se vařily, uschováme.
-
2
Uvařené krevety, olihně, velké krevety a vyloupané slávky dáme do mísy, mísu přikryjeme a na hodinu uložíme do ledničky.
-
3
Suroviny na přípravu zálivky, kromě slunečnicového a sezamového oleje, rozmixujeme na hladkou pastu, přidáme oba oleje, tekutinu, ve které se vařily plody moře, 4 lžíce studené vody, sůl, pepř a ještě chvíli mixujeme.
-
4
Chvilku před servírováním smícháme v míse červenou papriku, cibuli, čínské zelí, sójové výhonky, ochutíme 2-3 lžícemi zálivky, upravíme na velký talíř a zbývající zálivku smícháme s plody moře a přidáme k zelenině. Řádně promícháme a servírujeme.