Salát s uzenou treskou
Suroviny
- 350 g Treska aljašská
- 4 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
- 8 ks Vejce křepelčí
- 1 ks Rajčata
- 16 ks Salát hlávkový
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 13 g
- Sodík 161 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 219.7 mg
- Draslík 495.1 mg
- Vláknina 26379.8 mg
- Vitamín A 26379.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety z uzené tresky přidáme do většího hrnce s vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a na 10 minut odstavíme. Když změknou, vyjmeme je, necháme okapat a vychladnout. Pak vybereme z masa kosti a maso rozebereme na malé kousky.
-
2
Metlou si v míse ušleháme olivový olej, citronovou šťávu, zakysanou smetanu, horkou vodu, pažitku, sůl a pepř a nakonec vmícháme nakrájené rajče. Křepelčí vejce vaříme v hrnci 3-4 minuty od okamžiku, kdy se voda znovu začala vařit (po 3 minutách mají mírně měkký střed a po 4 minutách jsou natvrdo). Zchladíme pod tekoucí studenou vodou a podélně nakrájíme na poloviny.
-
3
Na 4 trojúhelníky překrojíme krajíčky chleba. Na talíře dáme vždy nejprve trojúhelníky chleba, na které položíme salátové listy, rybí maso a křepelčí vejce. Nakonec přelijeme zálivkou, ozdobíme několika stébly pažitky, můžeme obložit klínky rajčat, plátky citronu, petrželkou a můžeme servírovat.