Melounový košík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 322 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 1 g
- Sodík 149 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1223.9 mg
- Vláknina 7959 mg
- Vitamín A 7959 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kaštany opražíme a nakrájíme na čtvrtky. Šalotku pokrájíme na drobno. Mango omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké dlouhé proužky. Chilli papričku zbavíme semen a drobně rozkrájíme.
-
2
Mango vložíme do misky, přelijeme studenou vodou a necháme několik minut odstát. Mezitím smícháme chilli papričku se šalotkou, citronovou šťávou a sójovou omáčkou. Vodu z manga slijeme, k mangu přidáme vodní kaštany a promícháme.
-
3
Meloun na spodní straně seřízneme tak, aby stál. V polovině melounu zapíchneme nůž a melounem otáčíme poté tak, aby nám vznikla půlící čára. V pravém úhlu k této lince vyznačíme dvě rovnoběžné linky vzdálené od sebe 2,5 cm (vznikne nám tím ucho košíku) přes vrchol melounu až k lince vedené ve středu melounu.
-
4
Poté ostrým nožem uděláme hluboké svislé řezy podle linek vyznačujících ucho košíku. Uděláme rovný nebo zubatý řez podle linky vedené ve středu melounu. Nůž vždy směřuje ke středu melounu a musí být rovnoběžný s pracovní deskou. Jedině tak bude možné vyřezaný kus melounu po setkání řezů bez potíží vytáhnout.
-
5
Z melounu vydlabeme téměř všechnu dužninu. Vnitřek vysteleme salátovými listy a naplníme směsí manga a vodních kaštanů. Pokapeme zálivkou, ozdobíme koriandrem a servírujeme.