Jablka v županu s čedarem
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Čedar
- 75 g Cukr třtinový
- 30 g Hrozinky
- 30 g Ořechy vlašské
- 60 g Máslo čerstvé
- 365 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 ml Džus jablečný
- 125 ml Sirup javorový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 6 ks Jablka
- 6 ks Hřebíček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 879 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 45 g
- Sodík 278 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 108.9 mg
- Draslík 421.9 mg
- Vláknina 13191.5 mg
- Vitamín A 13191.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí, rozdrobeným máslem, studenou vodou a strouhaným čedarem. Rukama nebo hnětačem vypracujeme vláčné těsto.
-
2
V míse smícháme cukr, hrozinky, ořechy, máslo a skořici. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince, ale neprořízneme jablka zcela.
-
3
Z těsta oddělíme 45 g, zbytek vyválíme na obdélník 52 x 35 cm. Obdélník rozkrájíme na 6 čtverců o straně 17,5 cm. Jablka postavíme do středů čtverců, do otvoru v jablku dáme náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Vrcholy těsta přitlačíme k povrchu jablka. Stejný postup opakujeme se všemi jablky.
-
4
Jablka přendáme na vymazaný plech. Z odloženého těsta vyválíme plát o síle 5 mm a vykrájíme 12 lístků, na které vyznačíme žebra. Jablka v županu potřeme rozšlehaným vejcem a na vrchol každého umístíme dva lístky, které rovněž potřeme vejcem. Mezi lístky zapíchneme hřebíček kulatou částí dolů, aby vypadal jako stopka.
-
5
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 35 minut. Po této době polijeme jablka směsí sirupu a jablečné šťávy. Pečeme ještě 15 minut, občas podlijeme omáčkou. Podáváme teplé s omáčkou.