Jablka v županu s čedarem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 175 g Máslo čerstvé
  • 120 g Sýr Čedar
  • 75 g Cukr třtinový
  • 30 g Hrozinky
  • 30 g Ořechy vlašské
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 365 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 ml Džus jablečný
  • 125 ml Sirup javorový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Jablka
  • 6 ks Hřebíček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 879 kcal
  • Sacharidy 110 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 278 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 108.9 mg
  • Draslík 421.9 mg
  • Vláknina 13191.5 mg
  • Vitamín A 13191.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se solí, rozdrobeným máslem, studenou vodou a strouhaným čedarem. Rukama nebo hnětačem vypracujeme vláčné těsto.

  • 2

    V míse smícháme cukr, hrozinky, ořechy, máslo a skořici. Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince, ale neprořízneme jablka zcela.

  • 3

    Z těsta oddělíme 45 g, zbytek vyválíme na obdélník 52 x 35 cm. Obdélník rozkrájíme na 6 čtverců o straně 17,5 cm. Jablka postavíme do středů čtverců, do otvoru v jablku dáme náplň a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Vrcholy těsta přitlačíme k povrchu jablka. Stejný postup opakujeme se všemi jablky.

  • 4

    Jablka přendáme na vymazaný plech. Z odloženého těsta vyválíme plát o síle 5 mm a vykrájíme 12 lístků, na které vyznačíme žebra. Jablka v županu potřeme rozšlehaným vejcem a na vrchol každého umístíme dva lístky, které rovněž potřeme vejcem. Mezi lístky zapíchneme hřebíček kulatou částí dolů, aby vypadal jako stopka.

  • 5

    Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 35 minut. Po této době polijeme jablka směsí sirupu a jablečné šťávy. Pečeme ještě 15 minut, občas podlijeme omáčkou. Podáváme teplé s omáčkou.

Komentáře k receptu