Kontinentální ovocné řezy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Cukr krupice
  • 175 g Máslo čerstvé
  • 225 g Fíky sušené
  • 150 g Datle
  • 120 g Meruňky sušené
  • 30 g Hrozinky
  • 100 g Cukr krupice
  • 120 g Ořechy vlašské
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 849 kcal
  • Sacharidy 121 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 150 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 84 g
  • Cholesterol 76 mg
  • Draslík 803.9 mg
  • Vláknina 20014.3 mg
  • Vitamín A 20014.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší pánve dáme hrubě nasekané fíky, datle, meruňky, hrozinky, citrónovou šťávu, skořici, cukr a vodu. Dusíme nezakryté asi 30 minut, až je směs hustá. Občas promícháme. Odstavíme z plotny a přimícháme nasekané ořechy. Asi hodinu necháme směs vychladnout.

  • 2

    Mezitím si připravíme těsto: vidličkou smícháme mouku, cukr, sůl, rozdrobené máslo a vodu. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme do lednice než vychladne náplň.

  • 3

    Kousek těsta odložíme na lístky a bobulky. Zbývající těsto rozválíme na plát o velikosti 40 x 30 cm. Plát přendáme na nevymazaný plech, pokryjeme náplní a po stranách necháme 6 cm volný okraj. Jeden okraj přehneme přes náplň a zavineme tak, aby byla náplň zabalená a spoj těsta zůstal vespod. Na obou koncích zahrneme těsto dospodu. Závin potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a nožem prořízneme na povrchu několik otvorů. Z odloženého těsta vyválíme plát a vykrájíme lístky a vytvarujeme bobulky. Lístky a bobulky upravíme na povrch závinu a potřeme rozšlehaným vejcem.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 200°C a závin pečeme 25-30 minut dozlatova. Hotový necháme téměř vychladnout na roštu a podáváme při pokojové teplotě. Krájíme na silnější řezy.

Komentáře k receptu