Kontinentální ovocné řezy
Suroviny
- 30 g Cukr krupice
- 175 g Máslo čerstvé
- 225 g Fíky sušené
- 150 g Datle
- 120 g Meruňky sušené
- 30 g Hrozinky
- 100 g Cukr krupice
- 120 g Ořechy vlašské
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 849 kcal
- Sacharidy 121 g
- Tuky 39 g
- Sodík 150 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 76 mg
- Draslík 803.9 mg
- Vláknina 20014.3 mg
- Vitamín A 20014.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší pánve dáme hrubě nasekané fíky, datle, meruňky, hrozinky, citrónovou šťávu, skořici, cukr a vodu. Dusíme nezakryté asi 30 minut, až je směs hustá. Občas promícháme. Odstavíme z plotny a přimícháme nasekané ořechy. Asi hodinu necháme směs vychladnout.
-
2
Mezitím si připravíme těsto: vidličkou smícháme mouku, cukr, sůl, rozdrobené máslo a vodu. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme do lednice než vychladne náplň.
-
3
Kousek těsta odložíme na lístky a bobulky. Zbývající těsto rozválíme na plát o velikosti 40 x 30 cm. Plát přendáme na nevymazaný plech, pokryjeme náplní a po stranách necháme 6 cm volný okraj. Jeden okraj přehneme přes náplň a zavineme tak, aby byla náplň zabalená a spoj těsta zůstal vespod. Na obou koncích zahrneme těsto dospodu. Závin potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a nožem prořízneme na povrchu několik otvorů. Z odloženého těsta vyválíme plát a vykrájíme lístky a vytvarujeme bobulky. Lístky a bobulky upravíme na povrch závinu a potřeme rozšlehaným vejcem.
-
4
Troubu předehřejeme na 200°C a závin pečeme 25-30 minut dozlatova. Hotový necháme téměř vychladnout na roštu a podáváme při pokojové teplotě. Krájíme na silnější řezy.