Koláč s kiwi a hroznovým vínem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr krupice
- 225 g Hroznové víno
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 450 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Kiwi
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Želatina
- 2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
- 2 polévková lžíce Želé rybízové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 32 g
- Sodík 65 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 202.5 mg
- Draslík 228.9 mg
- Vláknina 5175 mg
- Vitamín A 5175 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 488.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí, cukrem, máslem a studenou vodou. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.
-
2
Těsto vyválíme na kruhový plát o 2,5 cm větší než je průměr formy. Přeneseme do formy, propícháme hustě vidličkou, zakryjeme alobalem, zasypeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 10 minut. Po této době vyjmeme fazole i alobal, znovu těsto propícháme a pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme korpus koláče zcela vychladnout.
-
3
Mezitím co se korpus peče připravíme si náplň: do pánve dáme mouku, cukr, práškovou želatinu a vše promícháme. V misce rozšleháme vejce, žloutky a mléko. Směs přimícháme do pánve a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs 15 minut zahříváme na mírném plameni, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Směs odstavíme z ohně a přidáme mandlový likér nebo tresť. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme asi na hodinu do lednice.
-
4
Zrnka vína rozřízneme podélně a vyjmeme semínka. Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a vmícháme jí do náplně.
-
5
Korpus vyjmeme z formy, přendáme na tác a naplníme náplní. Hezky ozdobíme vínem a kiwi. V rendlíku rozpustíme želé z červeného rybízu a štětcem naneseme na ovoce. Koláč necháme minimálně hodinu v lednici ztuhnout.