Kanadský koláč s broskvemi
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
- 90 g Máslo čerstvé
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Rýžový škrob
- 200 g Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 14 ks Broskve
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 13 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 62 mg
- Draslík 605.7 mg
- Vláknina 10973.9 mg
- Vitamín A 10973.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.5 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Broskve oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Broskve opatrně obalíme ve směsi kukuřičné moučky Maizena, v citrónové šťávě, skořici a cukru.
-
2
Mouku smícháme se solí, přidáme cukr, máslo a studenou vodu. Vytvoříme drobenku, ze které vypracujeme vláčné těsto.
-
3
Lžící přendáme broskvovou směs do hluboké zapékací misky o průměru 20-23 cm. Poklademe kousky másla.
-
4
Z těsta vyválíme kruh o průměru 28-32 cm, do středu vyřízneme několik otvorů, aby mohla unikat pára. Náplň zakryjeme těstem, převislý okraj zahneme dospodu a vytvoříme ozdobný okraj. Zbytky těsta vyválíme a vykrojíme několik lístků, ty rozložíme do středu koláče. Celý koláč potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 50 minut. Pod formu s koláčem dáme raději alobal nebo plech, šťáva z broskví může při pečení vytékat.
-
5
Hotový koláč necháme trochu vychladnout a podáváme teplý nebo necháme zcela vychladnout a podáváme studený.