Letní ovocný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 30 g Mandle
  • 30 g Cukr moučkový
  • 30 g Cukr krupice
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 215 g Čokoláda bílá
  • 15 g Máslo čerstvé
  • 225 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Borůvky
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Rýžový škrob
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 584 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 73 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 74.3 mg
  • Draslík 173.5 mg
  • Vláknina 6115.1 mg
  • Vitamín A 6115.1 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.2 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smícháme cukr, mouku, sůl a vytvoříme drobenku, přidáme mleté mandle a studenou vodu. Z těsta vytvoříme kouli, vyválíme ho do kruhu, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než forma o průměru 20-23 cm. Těsto dáme do formy, konce necháme o 1 cm přečnívat, zahneme je pod okraj. V pravidelné vzdálenosti vyřízneme po celém obvodu úzké dílky těsta dlouhé 1 cm. Dílky mírně zdvihneme, aby se vytvořil tvar okvětního lístku. Dno a stěny koláče propíchneme vidličkou, zakryjeme alobalem a nasypeme na něj vrstvu suchých fazolí. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal a fazole odstraníme, těsto znovu propíchneme a pečeme 3-4 minuty a necháme vychladnout.

  • 2

    Zbytky těsta vyválíme a vykrájíme několik kytiček a lístků na ozdobu. Pečeme 10 minut na plechu. Necháme vychladnout.

  • 3

    Připravíme si ovocnou náplň: rozmražené ovoce necháme pořádně okapat, v pánvi smícháme cukr, kukuřičnou moučku, šťávu a kůru z citrónu a polovinu ovoce. Zahříváme na mírném plameni, ovoce rozmačkáme a mícháme, až se směs začne vařit a houstnout. Odstavíme a vmícháme máslo a zbytek ovoce, několik borůvek si necháme na ozdobu. Dáme vychladnout.

  • 4

    Bílou čokoládu rozpustíme s máslem a vodou ve vodní lázni. Necháme vychladnout. Vmícháme na drobno nakrájené opražené mandle. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Vmícháme do čokolády, aby byla lehčí.

  • 5

    Další smetanu ušleháme s moučkovým cukrem. Do vychladlého podkladu dáme ovocnou směs, na ni rozetřeme čokoládovou náplň a nakonec dáme šlehačku, lžíci si ponecháme na ozdobu. Koláč ozdobíme kytičkami těsta, zbylou šlehačkou a borůvkami.

Komentáře k receptu