Dýňový koláč z křehkého těsta
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 174 g Máslo čerstvé
- 450 g Dýně
- 165 g Cukr třtinový
- 60 g Máslo čerstvé
- 120 g Ořechy vlašské
- 160 g Cukr třtinový
- 400 g Mléko zahuštěné neslazené Tatra
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 961 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 54 g
- Sodík 173 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 128.6 mg
- Draslík 449.6 mg
- Vláknina 7093.7 mg
- Vitamín A 7093.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí a máslem na drobenku, přidáme studenou vodu a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva kusy. Větší rozválíme na kruhový plát o 4 cm větší než forma na koláč o průměru 20-23 cm. Formu vyložíme těstem a okraje necháme o 1 cm větší, založíme dospod a ze zbytku těsta vytvoříme ozdobný okraj.
-
2
V mixéru zpracujeme dýňový kompot, mléko, vejce, cukr, skořici, zázvor a mletý muškátový oříšek. Směs nalijeme na těsto ve formě a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Hotový koláč necháme zcela vychladnout ve formě.
-
3
Připravíme křupavý povrch z vlašských ořechů: v rendlíku rozpustíme máslo, sekané ořechy a cukr. Vaříme několik minut, až se máslo vsákne. Směs naneseme na povrch koláče a dáme na 3 minuty pod rozpálený gril. Koláč necháme vychladnout.