Krémový koláč s broskvemi
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 174 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr krupice
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr krupice
- 150 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 5 ks Broskve
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 851 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 43 g
- Sodík 157 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 244.9 mg
- Draslík 337.9 mg
- Vláknina 8841 mg
- Vitamín A 8841 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme na kulatý plát po celém obvodu o 4 cm větší než forma na koláč o průměru 20-23 cm, těsto rozložíme do formy. Odkrojíme okraje těsta tak, aby po celém obvodu formy tvořilo převis 2,5 cm, ten založíme a utvoříme z něj ozdobný okraj.
-
2
Čtyři broskve oloupeme a nakrájíme na plátky 5 mm silné. Rozložíme je na těsto v kruzích tak, aby se překrývaly. Utřeme smetanu, žloutky, cukr a mouku. Směsí zalijeme broskve.
-
3
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 30 minut, mezitím si připravíme drobenku z másla, mouky, skořice a cukru. Po 30 minutách pečení drobenkou posypeme koláč a pečeme ještě 15 minut.
-
4
Hotový koláč necháme ve formě zcela vychladnout. Střed ozdobíme plátky zbylé broskve.