Ovocný dort kalypso
Suroviny
- 175 g Cukr moučkový
- 230 g Máslo čerstvé
- 90 g Švestky sušené
- 120 g Hrozinky
- 100 g Kandovaná citronová kůra
- 300 g Cukr krupice
- 425 g Mouka polohrubá
- 100 g Kandované ovoce
- 350 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 4 kávová lžička Voda pitná
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Sirup Golden
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 18 g
- Sodík 41 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 84.3 mg
- Draslík 231.2 mg
- Vláknina 5214.5 mg
- Vitamín A 5214.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do rendlíku dáme červené víno, hrozinky, kandovanou kůru, sušené švestky a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme 30 minut změknout. Ovocnou směs rozmixujeme v mixéru dohladka.
-
2
Cukr a 225 g másla utřeme do pěny, přidáme mouku, skořici, vejce a rozmixované ovoce, třeme dokud se všechny suroviny nepromísí, potom přidáme nastrouhanou citronovou kůru.
-
3
Formu na bábovku o průměru 25 cm vymažeme zbytkem másla, lžicí přendáme těsto do formy. Pečeme 60 minut v předehřáté troubě na 170°C. Vyjmeme a necháme 10 minut chladnout ve formě, potom vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
-
4
Připravíme si limetkovou nebo citrónovou polevu: cukr utřeme s horkou vodou, limetkovou šťávou a strouhanou kůrou. Potřeme jí dort a posypeme kandovaným ovocem smíchaným se zlatým sirupem.