Čokoládový tvarohový dort
Suroviny
- 60 g Cukr krupice
- 225 g Čokoláda hořká
- 700 g Sýr krémový
- 300 g Cukr krupice
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 155 g Máslo čerstvé
- 20 g Cukr moučkový
- 450 ml Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 56 g
- Sodík 294 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 268.6 mg
- Draslík 326.5 mg
- Vláknina 5044.4 mg
- Vitamín A 5044.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Trochou másla vymažeme dno formy s pérovým uzávěrem o průměru 23 cm.
-
2
Smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Rukama nebo hnětačem zapracujeme do těsta máslo, aby vznikla hrubá drobenka. Vidličkou přimícháme žloutky a mléko. Rukama vše spojíme na hladké těsto, vytvoříme dvě koule a dáme do lednice. Chladíme cca 1 hodinu.
-
3
Troubu předehřejeme na 190°C. Jednu kouli těsta upěchujeme na dno formy. Pečeme 20-25 minut dozlatova, ve formě necháme korpus vychladnout.
-
4
Mezitím si připravíme náplň: kousky čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Sýr utřeme s cukrem, kysanou smetanou a vejci. Do směsi přidáme čokoládu, dobře rozmícháme a vlijeme na hotový korpus.
-
5
Druhou kouli těsta rozdělíme na 10 dílů, z každého vyválíme váleček 23 cm dlouhý. Pět válečků položíme 4 cm od sebe na povrch tvarohové náplně. Ostatní válečky položíme napříč přes první, aby vznikla mřížka. Konce válečků seřízneme podle formy.
-
6
Dort pečeme 50-60 minut, pokud začíná těsto příliš hnědnout zakryjeme povrch dortu alobalem. Troubu vypneme a necháme dort ještě 50 minut v troubě dojít. Vyjmeme a necháme ve formě zcela vychladnout. Zakryjeme a dáme na 4 hodiny do chladu.
-
7
Vychladlý moučník vyjmeme z formy, přendáme na tác a posypeme moučkovým cukrem.