Ořechový smetanový dort
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 54 g
- Sodík 42 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 188.7 mg
- Draslík 253.1 mg
- Vláknina 6404.4 mg
- Vitamín A 6404.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Umeleme nebo rozmixujeme tři čtvrtiny ořechů najemno. Smícháme je s práškem do pečiva a moukou.
-
2
Bílky ušleháme na pevný sníh, postupně přidáváme jednu třetinu cukru a šleháme až je sníh lesklý a tuhý. Žloutky utřeme s olejem a zbylým cukrem, spojíme se sněhem a ořechovou směsí.
-
3
Těsto přendáme do dvou dortových forem o průměru 23 cm, dna vyložíme pergamenem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Hotové korpusy vyklopíme na mřížky a odstraníme pergamen. Necháme zcela vychladnout.
-
4
Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu dáme do sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem. Z korpusů vytvoříme čtyři stejné pláty. Jeden dáme na plochý tác a potřeme ho asi jednou čtvrtinou šlehačkové náplně. Pokračujeme dalšími vrstvami až skončíme posledním plátem. Zbylým krémem potřeme boky dortu. 30 g nasekaných ořechů si ponecháme stranou, ostatními ozdobíme strany dortu a lehce přimáčkneme. Šlehačku nastříkáme v rovnoběžných pruzích na povrch dortu.
-
5
Zbývající ořechy nasypeme mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. Ihned podáváme nebo necháme v chladu.