Čokoládový kokosový dort
Suroviny
- 90 g Čokoláda hořká
- 225 g Mouka polohrubá
- 300 g Cukr krupice
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Kokos sušený
- 120 g Cukr třtinový
- 120 g Máslo čerstvé
- 60 g Čokoláda hořká
- 225 g Ořechy vlašské
- 300 ml Mléko - podmáslí
- 250 ml Mléko zahuštěné neslazené Tatra
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Kakao - prášek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1142 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 78 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 309.6 mg
- Draslík 410.8 mg
- Vláknina 12970.5 mg
- Vitamín A 12970.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Ve větší míse smícháme cukr, vejce, mouku, podmáslí, kypřící prášek a máslo. Postupně přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vše třeme šlehačem, nakonec přidáme nastrouhaný kokos.
-
2
Těsto rozetřeme do dvou dortových forem o průměru 23 cm, které vymastíme a vysypeme kakaem v prášku. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 minut. Hotové korpusy necháme 10 minut vychladnout, potom je vyklopíme na mřížky a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme ořechový krém:
-
3
Ve větším teflonovém hrnci na mírném ohni zahříváme za stálého míchání neslazené kondenzované mléko, cukr, máslo, čokoládu a žloutky. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ořechy. Promícháme a necháme trochu vychladnout.
-
4
Dorty vodorovně prořízneme na dva pláty, jeden plát položíme na plochý podnos a potřeme ho polovinou krému, zakryjeme dalším plátem, ten potřeme ušlehanou šlehačkou, přiklopíme dalším plátem, ten potřeme krémem, přiklopíme posledním plátem a na něj rozetřeme zbytek šlehačky.