Dušené hrušky s želé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 134 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 1 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 348.3 mg
- Vláknina 10310 mg
- Vitamín A 10310 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce vložíme 450 ml vody, ovocnou šťávu nebo zředěný likér z černého rybízu, cukr a citrón překrojený na půl.
-
2
6 hrušek oloupeme, ale ponecháme stopky. Podélně je rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Hrušky vložíme do hrnce se směsí, obalíme je v ní. Na prudkém plameni uvedeme do varu, zmírníme plamen na minimum, zakryjeme a necháme 10 - 15 minut dusit, až hrušky změknou. Hotové je přendáme do mísy. Stejný postup opakujeme z dalšími 6 hruškami.
-
3
Šťávu v hrnci vaříme 20 minut, dokud se obsah tekutiny nezmenší na 350 ml. Do horké šťávy dáme rybízové želé a mícháme, až se rozpustí.
-
4
Horkým sirupem přelijeme hrušky, necháme vychladnout. Zakryjeme, uložíme do lednice přibližně na 3 hodiny. Během chlazení je několikrát obrátíme.