Ovocná mísa z černých třešní a bílé čokolády
Suroviny
- 397 g Kompot třešňový
- 100 g Cukr krupice
- 30 g Cukr moučkový
- 175 g Čokoláda bílá
- 350 g Piškoty cukrářské
- 30 g Solamyl
- 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 l Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Pistácie
- 5 polévková lžíce Likér třešňový
- 2 polévková lžíce Marmeláda malinová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1110 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 54 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 376 mg
- Draslík 270.6 mg
- Vláknina 4370 mg
- Vitamín A 4370 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1035.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme krém z bílé čokolády: do většího teflonového hrnce dáme cukr, škrob a postupně přiléváme mléko, až je směs hladká. Zahříváme na mírném ohni, až se směs začne vařit a houstnout, povaříme asi 1 minutu. Potom hrnec odstavíme. Asi 150 ml horké směsi smícháme se 4 rozkvedlanými žloutky a zvolna je vlijeme do směsi. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky, zahříváme, až směs zhoustne. Odstavíme a přimícháme čokoládu, mícháme, až se čokoláda rozpustí a krém je hladký. Zakryjeme pergamenem a dáme na hodinu do lednice.
-
2
Piškoty nakrájíme na 2 cm velké kousky. V misce smícháme plechovku nakládaných černých třešní s třešňovým likérem. Do velké skleněné mísy rozložíme polovinu piškotů a zakryjeme je polovinou třešňové náplně. Na ni dáme polovinu čokoládového krému, piškoty, třešňovou náplň a vrstvu čokoládového krému. Zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.
-
3
Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem na tuhou šlehačku. Třetinu odložíme a zbytek rozetřeme na povrch dezertu. Malinový džem rozehřejeme a dáme ho do sáčku s úzkým nástavcem. Na povrchu dezertu vytvoříme džemem mřížku. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku a ozdobíme kraje dezertu. Posypeme sekanými pistáciemi.