Jahodová a pomerančová šarlota
Suroviny
- 225 g Jahody zahradní
- 400 g Mléko zahuštěné slazené
- 60 g Cukr krupice
- 200 g Piškoty cukrářské
- 25 g Solamyl
- 175 ml Džus pomerančový
- 350 ml Mléko plnotučné
- 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 polévková lžíce Džem jahodový
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Likér pomerančový
- 2 polévková lžíce Želatina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 32 g
- Sodík 109 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 406.6 mg
- Draslík 117.6 mg
- Vláknina 1756.3 mg
- Vitamín A 1756.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 272.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do teflonového hrnce nalijeme džus a zasypeme ho práškovou želatinou. Necháme 5 minut stát. Na mírném ohni zahříváme, až se želatina rozpustí.
-
2
V míse rozšleháme žloutky a obě mléka, až se smísí. Směs postupně zašleháme do džusu s želatinou. Zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, až směs zhoustne, asi 15 minut. Směs se nesmí vařit!
-
3
Mražené jahody posypeme cukrem a necháme rozmrazit. Rozmixujeme s džemem dohladka. Směs přelijeme do hrnce, přidáme pomerančový likér, škrob a 4 lžíce vody. Zahříváme na středním ohni za stálého míchání, až se směs začne vařit a houstnout. Povaříme asi minutu, potom odstavíme.
-
4
Piškoty seřízneme, aby se dobře vešly do formy a stály po obvodu kolmo. Piškoty na dně potřeme 4 lžícemi jahodové směsi. Formu pevně přiklopíme a dáme stranou. Zbývající jahodovou směs dáme do misky a za občasného promíchání ji necháme vychladnout.
-
5
350 ml smetany ušleháme na pevnou šlehačku. Stěrkou zlehka vmícháme šlehačku do pomerančového krému. Polovinou krému pokryjeme piškoty na dně formy. Na ni dáme 150 ml jahodového krému a zbytek pomerančového. Zbytek jahodového krému rozložíme na povrch. Špachtlí na povrchu vytvoříme z krémů mramorový vzor. Dáme do lednice ztuhnout, asi na 4 hodiny nebo přes noc.
-
6
Před podáváním odstraníme z dezertu postranní kruh formy. Dáme na plochou mísu a ozdobíme zbytkem smetany vyšlehané s moučkovým cukrem.