Jablkový koláč s rozinkami
Suroviny
- 50 g Cukr třtinový
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 130 g Cukr krupice
- 100 ml Mléko plnotučné
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 ks Jablka
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Hrozinky
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 361 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 14 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 49.9 mg
- Draslík 197.5 mg
- Vláknina 4303.4 mg
- Vitamín A 4303.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 94.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Otvírací formu o průměru 22 cm vymažeme máslem. V rendlíku rozpustíme máslo. Jablka omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Jablka neloupeme.
-
2
Tři lžíce rozpuštěného másla odložíme stranou do šálku. Hnědý cukr, skořici a rozinky dáme do rendlíku s máslem. Promícháme a nalijeme do formy. Na tuto směs rozložíme plátky jablek.
-
3
Vejce rozkvedláme, do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Mléko, vejce, vanilkovou esenci a máslo, které máme v šálku, přidáme k vejcím. Mícháme ručním mixérem, až vznikne pevné těsto. Potom zvýšíme na 1 minutu rychlost a hněteme. Těsto rozložíme na jablka ve formě.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 30 minut. Hotový koláč vyjmeme z trouby a necháme 5 minut vychladnout ve formě. Poté formu rozevřeme a koláč vyklopíme na mísu. Nakrájíme na díly a podáváme.