Jablkový koláč s kokosem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr krupice
- 60 g Kokos sušený
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 2 kávová lžička Cukr vanilka
- 0.5 kávová lžička Pomerančová kůra
- 0.5 ks Citrony
- 4 ks Jablka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Linecké (křehké) těsto
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Calvados
- 2 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 176 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 8 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 54.1 mg
- Draslík 143.3 mg
- Vláknina 5618.3 mg
- Vitamín A 5618.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo s cukrem utřeme do pěny za pomoci šlehače, postupně přidáváme žloutky, vanilkový cukr, smetanu, 50 g kokosových vloček, škrob, skořici, mletý zázvor, citronovou a pomerančovou kůru a calvados. Vše dobře promícháme.
-
2
Jablka oloupeme, nastrouháme a pokapeme šťávou z 1/2 citronu. Poté z bílků a soli ušleháme pevný sníh a spolu s jablky ho vmícháme do těsta.
-
3
Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem. Tvarohové těsto vyválíme a dáme do formy. Pokryjeme ho kokosovou hmotou s jablky, posypeme zbytkem kokosových vloček a pečeme v předehřáté troubě na 210°C asi 30 minut.
-
4
Hotový koláč vyjmeme z trouby, chvíli necháme stát ve formě, potom uvolníme okraje, vyjmeme ho a dáme vychladnout.