Míchaný zeleninový salát
Suroviny
- 250 g Brokolice
- 150 g Hrášek
- 150 g Karotka baby
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.25 kávová lžička Tabasco
- 1 ks Květák
- 0.5 ks Petržel - nať
- 0.5 ks Kerblík
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř bílý
- 0.25 l Mléko plnotučné
- 0.25 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Majonéza
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 33 g
- Sodík 196 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 37.1 mg
- Draslík 1137.6 mg
- Vláknina 19357.5 mg
- Vitamín A 19357.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 192.6 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 393.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě s mlékem doměkka. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě zvlášť. Květák i brokolici propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Hrášek a mrkvičky uvaříme v troše vody s máslem, solí a cukrem. Odstavíme a necháme vychladnout.
-
2
Petržel a kerblík omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Ocet smícháme se solí, pepřem, olejem a bylinkami. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody. Zeleninu se zálivkou dobře promícháme.
-
3
Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku a smícháme ji s majonézou. Osolíme, opepříme a přidáme několik kapek tabasca.
-
4
Salát dáme na mísu, přelijeme ho smetanovou omáčkou, posypeme lístky kerblíku a podáváme.
-
5