Oříškové půlměsíčky
Suroviny
- 200 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr krupice
- 75 g Ořechy vlašské
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Marmeláda meruňková
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Kardamom
- 1 polévková lžíce Rum
- 3 polévková lžíce Likér pomerančový
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 14 g
- Sodík 25 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 49 mg
- Draslík 39.9 mg
- Vláknina 2308.6 mg
- Vitamín A 2308.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku, cukr, špetku soli, kardamom, mleté ořechy, máslo, žloutek a rum rychle zpracujeme. Těsto necháme asi 1 hodinu chladit.
-
2
Z těsta vyválíme plát silný 0,5 cm a tvořítkem vypichujeme půlměsíčky. Urovnáme je na plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 10 minut.
-
3
Marmeládu rozehřejeme, vmícháme do ní lžíci pomerančového likéru a potřeme polovinu cukroví. Slepíme s druhou polovinou půlměsíčků.
-
4
Moučkový cukr smícháme s 2 lžícemi likéru a citronovou šťávou. (Můžeme obarvit žlutou potravinářskou barvou). Polevou potřeme cukroví.