Krém z červené řepy s jogurtem
Suroviny
- 600 g Červená řepa
- 200 ml Jogurt bílý
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 150 ml Víno červené
- 900 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Piros Arany
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Petržel - nať
- 1 špetka Pažitka
- 1 špetka Máta
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 281 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 14 g
- Sodík 265 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 149.8 mg
- Draslík 701.3 mg
- Vláknina 9364.9 mg
- Vitamín A 9364.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červenou řepu uvaříme v 700 ml osolené vody doměkka i se slupkou. Vaříme zhruba 75 minut.
-
2
Oloupanou cibuli jemně nakrájíme, zpěníme na pánvi v rozehřátém oleji, přidáme na plátky nakrájenou řepu, 3 minuty opečeme, poté podlijeme vinným octem a vínem a tekutinu necháme zprudka vyvařit za občasného míchání. Osolíme, opepříme, přidáme pastu Piros Arany a citronovou šťávu. Směs necháme vychladnout a poté rozmixujeme.
-
3
Smetanu smícháme s jogurtem, osolíme, opepříme a do pohárků střídavě vkládáme směs řepy a ochuceného jogurtu. Vložíme do chladničky. Mezitím uvaříme ve vodě vejce natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme dle libosti a ozdobíme jimi poháry s krémem. Na závěr dozdobíme nasekanou mátou, pažitkou a petrželovou natí.