Dort oříškový

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Ořechy lískové
  • 60 g Mouka polohrubá
  • 120 g Cukr krupice
  • 300 g Cukr moučkový
  • 9 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Kávový extrakt - tekutý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 382 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 95.6 mg
  • Draslík 175.5 mg
  • Vláknina 3028.8 mg
  • Vitamín A 3028.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oříšky krátce opražíme, slupky odrhneme v utěrce, nastrouháme a smícháme s moukou.

  • 2

    Z bílků našleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr a zlehka vmícháme oříšky s moukou.

  • 3

    Z pečicího papíru vystřihneme 4 kruhy, rozložíme na plechy a kruhy silně vymastíme. Směs naneseme na papíry 7,5 mm vysoko a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení pláty položíme na vál papírem nahoru. Jakmile mírně vychladnou, papír navlhčíme a po chvilce sloupneme.

  • 4

    Studené pláty naplníme kávovým máslovým krémem, povrch také potřeme a posypeme nasekanými oříšky.

  • 5

    Příprava krému: cukr svaříme "na řetěz" (hustě svařený cukr vyfoukneme malým drátěným očkem, až se utvoří řetěz bublin), nalijeme do žloutků, utřeme, přidáme do pěny utřené a kávovým extraktem ochucené máslo. Řádně našleháme.

Komentáře k receptu