Dort oříškový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 382 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 12 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 95.6 mg
- Draslík 175.5 mg
- Vláknina 3028.8 mg
- Vitamín A 3028.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oříšky krátce opražíme, slupky odrhneme v utěrce, nastrouháme a smícháme s moukou.
-
2
Z bílků našleháme tuhý sníh, po částech zašleháme cukr a zlehka vmícháme oříšky s moukou.
-
3
Z pečicího papíru vystřihneme 4 kruhy, rozložíme na plechy a kruhy silně vymastíme. Směs naneseme na papíry 7,5 mm vysoko a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení pláty položíme na vál papírem nahoru. Jakmile mírně vychladnou, papír navlhčíme a po chvilce sloupneme.
-
4
Studené pláty naplníme kávovým máslovým krémem, povrch také potřeme a posypeme nasekanými oříšky.
-
5
Příprava krému: cukr svaříme "na řetěz" (hustě svařený cukr vyfoukneme malým drátěným očkem, až se utvoří řetěz bublin), nalijeme do žloutků, utřeme, přidáme do pěny utřené a kávovým extraktem ochucené máslo. Řádně našleháme.