Arašídové houstičky
Suroviny
- 400 g Brambory vařené ve slupce
- 200 g Ořechy burské pražené
- 2 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 šálek Mouka polohrubá
- 0.75 šálek Mléko plnotučné
- 0.5 šálek Smetana 12% (konzumní)
- 0.88 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 465 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 26 g
- Sodík 446 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 138.4 mg
- Draslík 589 mg
- Vláknina 13517.3 mg
- Vitamín A 13517.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 223.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory vařené ve slupce oloupeme, na válu je rozmačkáme na kaši a necháme vychladnout. Arašídy válečkem nahrubo rozdrtíme.
-
2
Do mísy prosijeme mouku, rozmícháme ji s droždím, přidáme brambory, arašídy, žloutky, vlažné rozpuštěné máslo, vlažné mléko a sůl. Vše dobře propracujeme, těsto necháme přikryté kynout na teplém místě do dvojnásobku objemu.
-
3
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, krátce prohněteme, vytvarujeme šišku a nakrájíme ji na stejné kousky. Z kousků tvoříme houstičky, urovnáme je na vymaštěný plech, necháme nakynout.
-
4
Houstičky potřeme smetanou a dáme péci do středně vyhřáté trouby na 45 - 50 minut.