Račí máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1853 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 170 g
- Sodík 310 mg
- Bílkoviny 81 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 810 mg
- Draslík 1510 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 14.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 224.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Raky uvaříme a krunýře jemně rozdrtíme v hmoždíři.
-
2
Na kastrolu rozpustíme máslo a zpěníme na něm drť z krunýřů. Přilijeme asi 1/2l vody a vaříme 1 hodinu. Uvařenou směs necháme vychladnout.
-
3
Když vrstva másla na povrchu studené směsi ztuhne, sebereme ji a opatrně rozpustíme (nejlépe ve vodní lázni). Nakonec směs procedíme hustým sítem.
-
4
Máslo má mít světlou, žlutočervenou barvu. Můžeme je použít hned nebo uchovat v chladničce.