Kuře se žlutou omáčkou ( podle M. D. Rettigové )
Suroviny
- 0.5 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Kuře
- 2 ks Sardelové řezy
- 3 ks Pepř černý celý
- 1 ks Citronová šťáva
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 polévková lžíce Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1141 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 75 g
- Sodík 1145 mg
- Bílkoviny 92 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 529 mg
- Draslík 1361.8 mg
- Vláknina 16604.8 mg
- Vitamín A 16604.8 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.3 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné kuře omyjeme, naporcujeme, uvaříme v malém množství vývaru z kostí nebo z předního hovězího masa nebo dusíme na másle.
-
2
V malém rendlíku uvaříme 1/2 šálku silného vývaru se 3 lžícemi vína, na plátky nakrájenou cibulí, překrojeným stroužkem česneku, pepřem a zázvorem.
-
3
Sardele vykostíme, usekáme a utřeme s čerstvým máslem. Sardelové máslo smícháme v jiném rendlíku se žloutky, moukou, muškátovým květem, citrónovou kůrou a 3 lžícemi vína. Směs řádně rozetřeme, přilijeme vývar z koření, dobře rozmícháme a na stálého kvedlání necháme na ohni zhoustnout.
-
4
Omáčku po odstavení z ohně procedíme, zakapeme citrónovou šťávou a nalijeme na kuře.
-
5
Jako přílohy podáváme noky, špagety, jemný knedlík nebo rýži.