Penne s říčními raky
Suroviny
- 400 g Těstoviny Penne
- 35 g Máslo čerstvé
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 40 g Hrozinky
- 100 g Šalotka
- 50 g Oříšky piniové
- 500 ml Smetana 12% (konzumní)
- 140 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kari koření
- 24 ks Rak říční
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1312 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 45 g
- Sodík 711 mg
- Bílkoviny 116 g
- Uhlovodany 95 g
- Cholesterol 744.5 mg
- Draslík 2266.9 mg
- Vláknina 3894.2 mg
- Vitamín A 3894.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19 mg
- Vitamín E 19 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 142 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozmrazíme říční raky. Lehkým krouživým pohybem oddělíme ocásky od trupu. Rozlomíme krunýř, maso podél hřbetu nakrojíme, odstraníme střívko a račí maso dáme do chladničky.
-
2
Oloupanou a na kostičky nakrájenou šalotku spolu s račími trupy a krunýři orestujeme na másle na silném ohni. Přimícháme kari, přidáme med, 100 ml vína a rajčata se šťávou. Vše povaříme asi 5 minut a necháme zhoustnout.Zalijeme smetanou, osolíme, okořeníme kajenským pepřem a na mírném ohni asi 10 minut povaříme.
-
3
Ve zbytku vína povaříme rozinky ( dokud se tekutina nevyvaří).Na olivovém oleji opražíme dozlatova piniová jádra. Penne uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Omáčku prolisujeme přes jemné sítko. Rozinky, račí ocásky a penne promícháme s připravenou omáčkou a ohřejeme.
-
4
Na talíři pokrm ozdobíme lístky bazalky a opraženými piniovými jádry.