Drcené hovězí plátky
Suroviny
- 240 g Sýr Gouda 45%
- 400 g Cibule červená
- 500 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule bílá
- 2 ks Bobkový list
- 24 ks Žemle tuková
- 2 kg Vepřová pečeně
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 25 g
- Sodík 160 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 71.4 mg
- Draslík 248.9 mg
- Vláknina 931.7 mg
- Vitamín A 931.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso osolíme a opepříme a zprudka osmažíme ze všech stran na olivovém oleji. Dáme stranou.
-
2
Ve výpeku na mírném plameni smažíme bílou cibuli, nakrájenou na plátky. Osolíme a opepříme ji. Přidáme bobkové listy a zalijeme pivem. Vrátíme maso, pivo přelijeme přes něj, přiklopíme a dusíme 5 hodiny doměkka. V případě potřeby podléváme.
-
3
Mezitím si připravíme karamelizovanou červenou cibuli – nakrájíme ji na půlkolečka na mírném plameni ji opékáme spolu s cukrem. Trvá to tak 20 minut, než je pěkně zkaramelizovaná. Pokud se přichytávám, podlijte vždy trochou vody.
-
4
Hotové maso vyjmeme (šťávu uchováme) a natrháme ho vidličkou na kousky. Veškerý tuk vyhodíme. Je-li třeba, osolíme a opepříme.
-
5
Šťávu zasypeme moukou a ještě 10 minut povaříme. Odstavíme a přidáme natrhané maso.
-
6
Promícháme.
-
7
Maso podáváme v houskách spolu se zkaramelizovanou cibulí.