Domácí kuřecí šunka

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 12 g Sůl
  • 10 g Rychlosůl
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 kg Kuřecí prsa
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 120 kcal
  • Sacharidy 2 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 582 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 64 mg
  • Draslík 371.1 mg
  • Vláknina 8 mg
  • Vitamín A 8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky a zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v sekáčku potravin na jemnou fáš. K masu přidáme sůl, pragandu – řeznickou rychlosůl, med a maso buď rukou, nebo v robotu za pomocí háku hněteme. V průběhu důkladného hnětení přiléváme po menším množství studenou vodu. Dobře propracovanou směs dáme do nádoby, zavíčkujeme nebo překryjeme fólií a necháme nejlépe 24 hodin odležet. Jednou v polovině odležení promícháme.

  • 2

    Směsí naplníme nádobu šunkovou do kterého jsme dali mikroténový sáček. Masovou směs dáváme po částech a dobře ji zatlačujeme, aby nevznikaly vzduchové bubliny. Sáček nahoře přeložíme nebo stočíme a šunkovar uzavřeme víkem s pružinou a pootočením zajistíme. Vložíme do hrnce s horkou vodou 80°C, která sahá jen kousek pod okraj šunkovaru. Na šunkovar v hrnci nebo na okraj hrnce připevníme teploměr, který bude ponořený do vody a bude měřit její teplotu.

  • 3

    Od doby, kdy teplota vody opět dosáhne 80°C, tak tuto teplotu udržujeme 90 - 100 minut. Pak šunkovar vyjmeme, zchladíme ponořením do studené vody a dáme do chladničky vychladit důkladně. Teprve pak šunku vyjmeme a nakrájíme.

Komentáře k receptu