Bigos
Suroviny
- 1000 g Zelí hlávkové bílé
- 1500 g Zelí kysané
- 300 g Vepřový bok uzený
- 1500 g Hovězí maso přední
- 200 ml Víno červené
- 150 ml Voda pitná
- 1200 ml Hovězí vývar základní
- 4 ks Cibule
- 4 ks Bobkový list
- 8 ks Jalovec
- 10 ks Švestky sušené
- 1 hrst Houby sušené
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1616 kcal
- Sacharidy 263 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1479 mg
- Bílkoviny 80 g
- Uhlovodany 262 g
- Cholesterol 184.3 mg
- Draslík 4513 mg
- Vláknina 67703.7 mg
- Vitamín A 67703.7 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 2.6 mg
- Vitamín C 162.6 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Houby namočíme do vody, ze syrového zelí obereme zvadlé listy a zelí nakrouháme na nudličky, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, kysané zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme, maso i klobásy nakrájíme na kostky, švestky nakrájíme na kousky.
-
2
Na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme maso s klobásou, zarestujeme, přidáme protlak, pár vteřin smažíme, přidáme syrové zelí, zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a koření a na mírném plameni dusíme.
-
3
V kastrolku dusíme houby ve vodě, v níž jsme je měli namočené.
-
4
Na zbylém sádle podusíme kysané zelí, zalijeme vínem, necháme vydusit, zalijeme zbylým vývarem a dusíme doměkka.
-
5
Když je maso téměř dušené, přilijeme k němu uvařené houby, udušené kysané zelí a švestky. Směs dodusíme. Případně ještě dochutíme.