Krůtí maso se šípkovou omáčkou a knedlíkem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Anglická slanina
  • 800 g Krůtí maso
  • 1 g Perník
  • 200 g šípková zavařenina
  • 100 ml Víno červené
  • 1500 ml Hovězí vývar základní
  • 200 ml Pomerančová šťáva
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 ks Badyán
  • 1 ks Knedlík houskový
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Rajčatový protlak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 565 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 1324 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 116.6 mg
  • Draslík 1425.1 mg
  • Vláknina 19822.2 mg
  • Vitamín A 19822.2 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 106.6 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky. Smícháme je s červeným vínem a polovinou šípkové zavařeniny a s pomerančovou šťávou. Přidáme tymián, majoránku, nové koření, badyán, skořici, bobkový list a pepř. Do této směsi naložíme přes noc krůtí maso.

  • 2

    Druhý den krůtí maso vyjmeme. Marinádu přecedíme, aby byla tekutina a zelenina zvlášť.

  • 3

    Ve velkém hrnci rozpálíme sádlo a opečeme na něm slaninu na kostičky a cibuli nakrájenou na hrubo dosklovita.

  • 4

    Přidáme krůtí maso a opečeme ho ze všech stran. Poté maso vyjmeme a na jeho místo dáme cukr krystal, který necháme zkaramelizovat a poté přidáme zeleninu i koření z marinády. Orestujeme ji a poté ji zalijeme šťávou z marinády a přidáme zbylou šípkovou zavařeninu. Přidáme i rajský protlak.

  • 5

    Do hrnce vrátíme maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Vaříme aspoň hodinu doměkka (záleží na velikosti masa).

  • 6

    Poté maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Osolíme a opepříme podle chuti, pokud je potřeba ochutíme citronovou šťávou.

  • 7

    V případě potřeby zahustíme strouhaným perníkem.

  • 8

    Knedlík nakrájíme na plátky a napaříme, krůtí maso nakrájíme na tenké plátky.

  • 9

    Na talíře rozložíme knedlíky a plátky masa, zalijeme omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu