Krůtí maso se šípkovou omáčkou a knedlíkem
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 800 g Krůtí maso
- 1 g Perník
- 200 g šípková zavařenina
- 100 ml Víno červené
- 1500 ml Hovězí vývar základní
- 200 ml Pomerančová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 1 ks Skořice celá
- 1 ks Badyán
- 1 ks Knedlík houskový
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Rajčatový protlak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1324 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 116.6 mg
- Draslík 1425.1 mg
- Vláknina 19822.2 mg
- Vitamín A 19822.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 106.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky. Smícháme je s červeným vínem a polovinou šípkové zavařeniny a s pomerančovou šťávou. Přidáme tymián, majoránku, nové koření, badyán, skořici, bobkový list a pepř. Do této směsi naložíme přes noc krůtí maso.
-
2
Druhý den krůtí maso vyjmeme. Marinádu přecedíme, aby byla tekutina a zelenina zvlášť.
-
3
Ve velkém hrnci rozpálíme sádlo a opečeme na něm slaninu na kostičky a cibuli nakrájenou na hrubo dosklovita.
-
4
Přidáme krůtí maso a opečeme ho ze všech stran. Poté maso vyjmeme a na jeho místo dáme cukr krystal, který necháme zkaramelizovat a poté přidáme zeleninu i koření z marinády. Orestujeme ji a poté ji zalijeme šťávou z marinády a přidáme zbylou šípkovou zavařeninu. Přidáme i rajský protlak.
-
5
Do hrnce vrátíme maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Vaříme aspoň hodinu doměkka (záleží na velikosti masa).
-
6
Poté maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Osolíme a opepříme podle chuti, pokud je potřeba ochutíme citronovou šťávou.
-
7
V případě potřeby zahustíme strouhaným perníkem.
-
8
Knedlík nakrájíme na plátky a napaříme, krůtí maso nakrájíme na tenké plátky.
-
9
Na talíře rozložíme knedlíky a plátky masa, zalijeme omáčkou a podáváme.