Svíčková ze srnčí kýty
Suroviny
- 80 g Brusinky
- 150 g Slanina anglická
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 0.25 kávová lžička Pepř růžový mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 1.3 kg Srnčí kýta
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 768 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 28 g
- Sodík 252 mg
- Bílkoviny 102 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 55 mg
- Draslík 311.6 mg
- Vláknina 10256.2 mg
- Vitamín A 10256.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso omyjeme, osušíme a na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu ze všech stran osmažíme. Maso přeložíme na mísu a ve výpeku orestujeme drobně pokrájenou cibuli, až zesklovatí. Poté vmícháme cukr, necháme zkaramelizovat a zakápneme octem. Na závěr vmícháme hrubě ustrouhanou, očištěnou kořenovou zeleninu a 1 lžíci brusinek a promícháme. Do směsi vrátíme maso, přidáme koření, sůl, lehce podlijeme a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme za občasného podlévání, až je maso měkké, zhruba hodinu.
-
2
Upečené maso vyjmeme na mísu, nakrájíme na plátky a držíme na teple. Šťávu na sporáku necháme zredukovat, zaprášíme moukou a osmahneme. Poté vmícháme smetanu a provaříme. Koření vyndáme (celá), omáčku dohladka rozmixujeme. Chuť omáčky by měla být lehce navinulá.
-
3
Servírujeme maso přelité omáčkou, ozdobené plátky citronu s trochou brusinek.