Svíčková ze srnčí kýty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Brusinky
  • 150 g Slanina anglická
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Voda pitná
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 0.25 kávová lžička Pepř růžový mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Nové koření celé
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1.3 kg Srnčí kýta
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 768 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 252 mg
  • Bílkoviny 102 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 55 mg
  • Draslík 311.6 mg
  • Vláknina 10256.2 mg
  • Vitamín A 10256.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso omyjeme, osušíme a na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu ze všech stran osmažíme. Maso přeložíme na mísu a ve výpeku orestujeme drobně pokrájenou cibuli, až zesklovatí. Poté vmícháme cukr, necháme zkaramelizovat a zakápneme octem. Na závěr vmícháme hrubě ustrouhanou, očištěnou kořenovou zeleninu a 1 lžíci brusinek a promícháme. Do směsi vrátíme maso, přidáme koření, sůl, lehce podlijeme a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme za občasného podlévání, až je maso měkké, zhruba hodinu.

  • 2

    Upečené maso vyjmeme na mísu, nakrájíme na plátky a držíme na teple. Šťávu na sporáku necháme zredukovat, zaprášíme moukou a osmahneme. Poté vmícháme smetanu a provaříme. Koření vyndáme (celá), omáčku dohladka rozmixujeme. Chuť omáčky by měla být lehce navinulá.

  • 3

    Servírujeme maso přelité omáčkou, ozdobené plátky citronu s trochou brusinek.

Komentáře k receptu